Norge spiller landskamp mot Ukraina i kveld

Planer er til for å forandres. Da jeg gikk av toget i Tessaloniki kl 0540 i mørke, troche kulde og øsregn fant jeg ut at jeg tar heller en tur hit på en bedre dag. Så jeg hoppet på neste tog kl 0626 og fikk en kupe for meg selv og en behagelig tur til Sofia. Natta hadde jeg tilbrakt sammen med fem andre i en varm sardinboks av en sovekupe. Likevel sov jeg så godt på morgenkvisten at da konduktøren skulle sjekke gjenglemte passasjerer, fant han meg i øverste køye. Vel, det var siste stopp så jeg risikerte ingenting.

I Sofia er været ganske bra i dag. Utenfor stasjonen dukket den obligatoriske hjelper opp med det obligatoriske spørsmålet: Hvor er du fra? Norge, svarte jeg kort og gikk videre. Vet du at Norge spiller mot Ukraina i kveld? sa fyren på utmerket norsk.

Så hadde Krum (som i krumkaka, sa han) gått på Agder folkehøyskole på slutten av 90-tallet og hadde holdt norsken godt vedlike. Dessuten hadde han vunnet en slump penger da han tippet at Vålerenga ville vinne cupfinalen mot Stabæk. Verden er nå rar også da!

Krum er en kunnskapsrik fyr og siden jeg visste lite om Bulgaria og enda mindre om Sofia, slo vi oss sammen et par timer. Han hadde gode kunnskaper om kirkelivet her, så det ble riktig nyttig og hyggelig.

Senere satt jeg en stund og betraktet livet i den flotte gresk-ortodokse kirken i sentrum. Folk kom og gikk hele tiden. Tøffe, unge menn i skinnjakker og trange bukser korset seg, tente lys og ble velsignet av presten. Ektepar/kjærestepar sto i bønn foran ikonene. En levende kirke midt i hverdagen, midt i bytravelheten. Det jeg spesielt la merke til var alle de unge mennene som var innom. Ã… være “relliøs” er tydligvis greit for tøffinger her tillands.

This entry was posted in Pilegrimstur and tagged , , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *