Er det trygt å være her?

– Du får holde passet klart, ailment sa fader Jens da vi nærmet oss den første kontrollposten på vei til Erbil. Erbil er regionhovedstanden for Kurdistan. Der er parlamentet og presidenten. Der holder også biskopen i den Kaldeiske kirken i området til. (Patriarken er i Bagdad) Jeg fikk være med dit for å bli litt mer kjent med landet og folket mens Jens skulle i et møte. – Pass? spør jeg. -Skulle jeg ha med det? DSCF9941

Sånn kan det gå når en ikke er kommet inn i sikkerhetssituasjonen. Er jo ikke vant med å ha passet på seg hele tiden. Heldigvis gikk det bra. Det er lenge siden det har vært noe terrorangrep i området her, buy og Jens er alt godt kjent ved de forskjellige postene. Ingen ba om pass eller annen identifikasjon, drugs så jeg slapp med skrekken. Antagelig hadde det ikke skjedd annet enn at vi måtte gjøre vendereis, men det hadde ikke vært noe særlig.

Både i Erbil, Dohu og Sulaymania, de tre byene jeg har vært i har vakter utenfor alle offentlige bygninger, banker, moskeer og kirker. De virker vennlige og avslappede. Noen prater i mobilen, noen drikker te, noen kikker litt nysgjerrig på en fremmed som går forbi. DSCF9983Alle hilser vennlig tilbake når jeg sier hei og jeg er til og med bedt på et glass (alltid små glass) med søt te. Bestandig en som kan litt engelsk og det aller første spørsmålet er: – Hva heter du? Deretter hvor kommer du fra? Reaksjonen på svaret på spørsmål nr to er som regel: – Der er det kaldt!

I Sulaymania, eller Slemania som jeg nå har oppdaget at folk kaller byen, har to kristne kirker og to klosterliknende institusjoner. Her jeg er har vi to godt bevæpnede vakter døgnet rundt. De har sin egen vaktbod på gatehjørnet og er stille og greie, hilser høflig og tar livet med ro, heldigvis. CIMG9173Så lenge de ikke har noe å gjøre er det strålende. DSCF0147

 

 

 

 

Til venstre: To jenter tenner lys ved Mariaalteret ved inngangen til hovedkirken.                     Til høyre: En av karene som passer på meg (og klosteret)

Fader Jens, som gir dem en liten oppmuntring og takkegave en gang i blant bestående av søte kaker (noe som spises i store mengder i Midtøsten) mener at det ikke er nødvendig med vakter. Myndighetene som betaler utgiftene mener noe annet. Hele 70 mann på skift er med på å vokte disse tre kristne byggingene. – Det blir mye penger, bemerket jeg og fikk som svar at det ikke var så dumt for sysselsettingen.

Apropos det siste: Utenfor byen er Iraks sementindustri samlet. Fire gigantiske anlegg.

DSCF9939Alle er heltautomatiserte og kunne blitt drevet med 8-10 mann pr fabrikk. Men all automatikken er slått av og flere hundre har fått arbeid der. Antagelig ikke så dumt. Mange får ikke jobb fordi utdannelsesnivået er for lavt. Sykehusene og bygningsindustrien er fulle av innvandrere fra India og Filipinene. Flere hundre indiske sykepleiere jobber i dette landet.

PS. Ved den siste kontrollen sent på kvelden kikket en maskert soldat inn i bilen. Bare øynene hans lyste – og smilte opp da han sa: Hei jeg har bodd i Oslo.

 

 

This entry was posted in Pilegrimstur. Bookmark the permalink.

5 Responses to Er det trygt å være her?

 1. 正規販売代理店,100%品質保証!
  超激得通販!
  【超人気新品】史上最も激安い!最安値に挑戦!
  クリスマス賛発売!
  超人気高品質100%品質保障!
  今79%OFF、税金入れ、ベストプライスをお楽しみください
  送料無料で販売、最大70%の割引
  発売中高級品アウトレット割引を提供
  割引80%オフまで
  【正規品】激安専門店.
  超安値登場!品質保証、最安値に挑戦!
  オンラインストアオファー激安輸出
  高品質とリーズナブルで販売
  超人気【楽天市場】
  オンラインストアは、ご来店ありがとうございます.

 2. 注文してから、とても早く届きました。決済方法がカードが使えると、もっと便利だと思います。でも振込みの確認は早くすぐ発送してくれた迅速さには、楽しみにしていた商品なので嬉しかったです。メールでの対応もとても丁寧にしていただきました。
  ★ルイヴィトン★モノグラム★ソローニュ★M42250・斜め掛け★
  念願かなって・・
  欲しかったヴィトンのソローニュ。でも新品を買うには経済力が・・という私。一度オークションで手に入れかけたのですが、トラブル&偽物で叶わずでした。そしてこちらで購入。Aランクとあった通り、品物はきれいでもちろん間違いなく本物でした。これから愛用したいと思います。

 3. スーパーコピーブランド!
  友達の紹介するネットショップ.
  対応するとても良いのがあります.
  信用の店があるのです!

 4. 弊社は正規品と同等品質のコピー品を低価でお客様に提供します
  コピールイヴィトン、1つのフランスの贅沢品のブランド、
  最初フランスの貴族達のために鞍のブランドを作るで、
  今まで着いて、依然としてハイエンドに向かう
  消費者の主ななる多種の製品の贅沢品の代名詞です。
  当社は日本で最高品質のコピーブランド代引き激安通販人気老舗です
  エルメスバッグコピー品 http://www.kopi356.com/category-63-b0.html

 5. 皆様の絶好評判を偽物スーパーコピー 時計人気専門 ショップです
  ロレックススーパーコピーなど世界中有名なスーパーコピー 時計を格安で通販しております。
  N級品スーパーコピー 時計は 業界で最高な品質に挑戦します。!
  その達成は多数のうちの1つです。
  しかし、それは、完成を求めるロレックス、および彼らのエクスプローラーをそれらの成功の主要部分と考える人々の両方をガイドする冒険心を象徴します

Leave a Reply

Your email address will not be published.